PREBIOTICA OF PROBIOTICA?

geplaatst in: Uncategorized | 0
Waaruit bestaat onze darmflora?

In ons maag- darmkanaal leven miljoenen bacteriën. Daaronder zitten zowel nuttige als schadelijke bacteriën. Deze verzameling bacteriën wordt de darmflora genoemd.

Een gezonde en evenwichtige darmflora is onmisbaar voor de productie van vitaminen (vit K en Vit B12), de verwerking van de afvalstoffen en zorgt voor  een optimale weerstand tegen ziektes.

De radar van ons immuunsysteem bevindt zich in ons darmkanaal! Gezonde darmbacteriën ondersteunen dit radarsysteem en zorgen ervoor dat ziekteverwekkers zo vlug mogelijk worden opgemerkt en verwijderd.

Zodra de slechte of ziekmakende bacteriën de overhand nemen, kan je last krijgen van diarree, constipatie, gasvorming of infecties.

Soms wordt de darmflora verstoord. Hoe?

Door gezond te leven zorg je ervoor dat de goede darmbacteriën voldoende sterk zijn. Stress, ziekte, eenzijdige voeding, het gebruik van antibiotica en het gebrek aan beweging kunnen de darmflora uit evenwicht brengen en de spijsvertering verstoren.

Geef dan de goede darmbacteriën een duwtje in de rug door er een extra portie van in te nemen via gefermenteerde zuivelproducten (bv. yoghurt) of een voedingssupplement.

Probiotica

Probiotica zijn micro-organismen met een gezondheidsondersteunend effect. Ze zijn aanwezig in bepaalde voedingsmiddelen (bv yoghurt, karnemelk), maar ook verkrijgbaar als voedingssupplement of geneesmiddel. Belangrijk is dat ze ingenomen worden in voldoende grote hoeveelheden, het zure maagmilieu overleven en voldoende lang in de darm verblijven. Alleen dan hebben ze een positief effect op spijsvertering, weerstand, opname van voedingsstoffen en verwerking van afvalstoffen.

Slechts enkele soorten voldoen aan deze eisen, oa melkzuurbacteriën (lactobacillen), bifidobacteriën, en een gist.

Prebiotica

Prebiotica zijn onverteerbare suikers en voedingsvezels. Ze zijn een voedingsbron voor gezonde darmbacteriën zoals lactobacillen en bifidobacteriën.

De bekendste prebiotica zijn inuline en glucanen.

Wist je dat?
  • Je een probioticum best inneemt met een niet te hete drank. Bij te hoge temperaturen sterven de gezondheidsbevorenende probiotica.
  • Een probioticum nuttig kan zijn bij de behandeling van spijsverteringsklachten, verminderde weerstand of bij een antibioticakuur. Best innemen gedurende de ganse antibioticaduur (2u na inname van het antibioticum) en dat tot 2 weken erna.

 

Bron: apotheekkrant2018