VERKOUDHEID

geplaatst in: Uncategorized | 0

 

Vind je ze ook zo vervelend? Telkens het herfst wordt, steken de verkoudheden de kop op. Per jaar maakt een volwassene gemiddeld 3 neusverkoudheden door, kinderen jonger dan 3 jaar gemakkelijk 7. Er zijn verschillende middeltjes beschikbaar om de klachten te verminderen. Vraag ons advies!

Goede hygiëne.

Verkoudheden worden meestal veroorzaakt door virussen. Een virus verspreidt zich vooral via de lucht (hoesten, niezen) en in mindere mate via indirect contact (handen schudden, deurklinken aanraken). Een goede hygiëne helpt om besmetting te vermijden.

Enkele tips:

  • Bedek mond en neus met een papieren zakdoek bij hoesten of niezen. Erna gooi je die onmiddellijk weg.
  • Was regelmatig je handen met water en zeep na hoesten of niezen, na toiletbezoek, en voor het eten! Zo vermijd je besmetting met ziektekiemen.
  • Raak je ogen, neus of mond niet aan met je handen. Op die manier brengen besmette handen ziektekiemen over op de slijmvliezen van de ogen, mond of neus.
Hoe behandelen?

Bij een verkoudheid kunnen we het comfort verhogen door de zwelling van het neusslijmvlies te verminderen.

  • ontzwellende neusdruppels: maximaal 1 week te gebruiken. Langdurig gebruik kan leiden tot toenemen van neusverstopping en aantasting van het neusslijmvlies. Chronisch gebruik veroorzaakt dus net het omgekeerde effect.
  • fysiologische zoutoplossingen: deze mogen onbeperkt gebruikt worden zowel bij volwassenen als bij kinderen. Ze worden gebruikt om de bovenste luchtwegen te spoelen.
  • een stoombad

Een goede, optimaal functionerende weerstand is nodig om de aanval door vreemde micro-organismen te overwinnen. Gevarieerde voeding en regelmatige lichaamsbeweging zorgen ervoor dat je lichaam in goede conditie verkeert. Er zijn verschillenden middelen voor de natuurlijke ondersteuning van je afweer-of immuunsysteem. Vraag ons advies!

Verkoudheid of griep?

Veel mensen verwarren een gewone verkoudheid met griep. Het gaat inderdaad in beide gevallen om een infectie van de bovenste luchtwegen door een virus. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus, een verkoudheid door andere soorten virussen zoals het rhinovirus. In vergelijking met een verkoudheid veroorzaakt griep meestal ernstigere klachten zoals koorts en spierpijn. Complicaties (bv een longontsteking) komen zelden voor bij een verkoudheid.

Bron: apotheekkrant

 

Wist je dat?
  • het goed is veel water te drinken bij een verkoudheid? Zo worden afvalstoffen beter verwijderd.
  • droge en warme lucht de slijmvliezen irriteert? Zorg daarom altijd voor voldoende frisse lucht en ventileer goed. Gebruik luchtbevochtigers, eventueel met een eucalyptus essentiële olie.
  • je niet verkouden wordt van de kou, maar je wel vatbaarder bent voor een infectie als je het koud hebt? Dit omdat de slijmvliezen bij koude minder doorbloeden en de afweer daardoor minder werkt. Omdat het lichaam harder moet werken om warm te blijven, is de weerstand ook niet optimaal.